skolan.

mamma skickade till skolan..

Hej!
Jag är ingen van skrivare av fina ord. Men vill ändå skriva några rader om vår dotters liv. 
Hon är 15 år, har diagnoser ADHD och bipolär sjukdom. Vet du inte vad bipolär sjukdom är?
Det kallas i dagligt tal för manodepressivitet. Hennes liv är som en berg- och dalbana. upp o ner, upp o ner...........
Skillnaden mot en berg- och dalbana är att den tar slut, min dotter får leva med detta för alltid....
Hennes skolgång har varit en katastrof, mobbad av både elever och lärare för att hon "inte passar in", inte följer mallen för att passa in i skolan. Mer än en gång har hon försökt ta sitt eget liv, skadat sej själv på olika sätt. 
Så, för 2 år sen hände något som fick henne att få lite hopp om livet, framför allt gällande skolan.
Hon fick börja på Lejonskolan i Kristianstad. Få elever i mysig, men framför allt LUGN miljö. Lärare och andra vuxna som hade tid med henne, såg hennes potential, trots hennes många svårigheter. Från att ha varit underkänd i nästan alla ämnen gick hon till att bli godkänd i alla ämnen. T.o.m. mer än godkänd i vissa ämnen.
Vilken seger! Vilken underbar känsla att få visa att man kan trots att man har neuropskiatriska handikapp.

Men: säg den lycka som varar. Nu har Stöd- och Hälsoenheten i Kristianstads kommun bestämt att dra ner på resurserna till Lejonskolan. Med så mycket att Lejonskolan inte kan fortsätta driva den verksamhet de profilerar sig med, d.v.s. skolverksamhet för barn med speciella behov.

Min dotter bröt ihop totalt när hon fick reda på detta. "Den enda skola som någonsin förstått mej, om du tvingar mej till en annan skola tar jag livet av mej", var vad hon sa till mej. Ja, faktiskt förstår jag hennes reaktion. Alla hennes svårigheter kan ingen göra något åt. Men då borde hon väl åtminstone ha rättighet att få gå till en skola där hon blir sedd, och fram för allt känner sej trygg o slipper bli mobbad av vare sej lärare eller elever. Eller? Kanske inte?

Tänk vilken dröm om Stöd- och Hälsoenheten kunde se människan. Och i första hand leva upp till "En skola där alla får chansen".


Kommentarer

Populära inlägg